Láska jménem káva – kdy ji pít, abychom si ji užili a neohrožovali naše zdraví?

Láska jménem káva – kdy ji pít, abychom si ji užili a neohrožovali naše zdraví?

Spousta z nás si neumí představit ráno bez šálku kávy. Je úplně jedno, jestli preferujete ristretto nebo velké latté, zda si do kávy dáváte hodně cukru nebo naopak žádný. Kofein může být pomocníkem při únavě, ale je potřeba si na něj dát pozor. Protože právě u kávy platí, že všeho moc škodí. Kdy si naplánovat tzv. kávovou pauzu? Přesně na to se dnes podíváme 😊 Výběrovou kávu najdete i na našem gastroobchůdku!


Ačkoliv to zní zvláštně, dát si kávu po ránu opravdu není dobrý nápad. Proč tedy ranní káva škodí? Lidé jsou různí, ale organismus každého z nás se řídí čtyřiadvacetihodinovým hormonálním cyklem. Ať máme jakýkoliv životní styl, tento biorytmus je dán geneticky a ovlivňuje ho především sluneční světlo. A toto čtyřiadvacetihodinové nastavení v člověku také spouští uvolňování hormonu kortizolu (takzvaného stresového hormonu), který organismus stimuluje. Stejně jako kofein.

A přesně o to tady jde, produkce kortizolu vrcholí mezi osmou a devátou hodinou ráno, tím pádem se tělo startuje samo a pokud si dáte v tomto časovém úseku kávu, paradoxně nastartování organismu utlumíte. Horší je to, že pokud kofein konzumujeme ve chvíli, kdy ho nepotřebujeme, naše tělo si vůči němu vytvoří rychlejší odolnost a účinky můžou být nulové.

U většiny lidí produkce kortizolu vrcholí každý den mezi 8:00 – 9:00, 12:00 – 13:00 a 17:30 – 18:30. Proto je dobré si „přestávku na kafe“ naplánovat na dobu mezi 9:30-11:30 a 13:30 – 17:00. V tu chvíli si můžete být jisti, že se kofeinové povzbuzení nemine účinkem.

I u kávy je vhodné dodržet pár pravidel. Určitě to nepřehánějte se sladidly, pokud si do kávy dáváte mléko, vybírejte opravdu kvalitní a nebojte se vyzkoušet třeba mandlové či kokosové mléko.

Kávová zrna, která se k nám dostávají, se dělí na dva hlavní druhy – ARABICA a ROBUSTA. Obecně platí, že arabská zrna jsou bohatá na vůně a aromatické látky, mají sladkou a mírně kyselou chuť, zatímco zrna robusta poskytují plnou kávu s chutí, která připomíná čokoládu. Dále se kávovníky dělí na odrůdy, které nesou jména primárně podle místa, kde jsou pěstovány. Prodávají se poté jako jedno druhové kávy, či ve směsích tzv. coffee blends.

My na našem gastroobchůdku nabízíme výběrovou kávu, která rozhodně stojí za ochutnání 😊


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie