Vše o proseccu

Vše o proseccu

Momentálně je prosecco velmi trendy pitíma v součastné době se vyváží daleko více než šampaňské. Velký podíl na jeho konzumaci mají i z něj připravované koktejly – hlavně Aperol Spritz a Hugo Spritz.


Prosecco je šumivé víno, které se vyrábí z odrůdy Glera, abychom mohli mluvit o proseccu, musí být obsah této odrůdy více než 85 %. Tak jako oblast Champagne dává název šampaňskému, je i Prosecco charakteristické a jedinečné svou oblastí, ve které se pěstuje. Odrůda na výrobu Prosecca se totiž dříve jmenovala Prosecco, ale po roce 2009 Prosecco označuje apelaci a odrůda se nově jmenuje Glera.

DĚLENÍ PROSECCA

PODLE OBSAHU OXIDU UHLIČITÉHO

SPUMANTE – tlak v lahvi 3,5 baru a více (elegantní a jemné bublinky, intenzivní a dlouhotrvající perlení)

FRIZZANTE - tlak v lahvi 1–2,5 baru (hrubší a větší bublinky, jemné a krátké perlení)

TRANGUILLO - tiché víno bez perlení

PODLE OBSAHU ZBYTKOVÉHO CUKRU

EXTRA BRUT / BRUT NATURE: 0-4 g/l

BRUT - 0 – 12 g/l

EXTRA DRY - 12 – 17 g

DRY - 17 – 32 g/l

JAK HO PÍT

Prosecco se doporučuje pít ve vinné skleničce – podobně jako k vínu, se k proseccu čichá a vyvětrává se, aby se uvolnily všechny složky vůně. Mělo by se podávat nachlazené, a to buď podle rad výrobce a nebo podle lehkého „taháku“ – čím nižší zbytkový cukr, tím by mělo být chladnější.

NA CO SI DÁVAT POZOR

Pokud si chcete vychutnat opravdové prosecco, musíte pečlivě zkontrolovat láhev, na té musí být uvedeno, že se jedná o prosecco. Odrůda Gléra připouští jen jednu barvu a tou je bílá, takže růžové ani červené prosecco neexistuje, jedná se pouze o šumivá vína.

Veliký výběr právě prosecca najdete na našem gastroobchůdku :) 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie