EUR

Tuňák aneb stříbřitý král moří

Tuňák aneb stříbřitý král moří

O tuňákovi se ironicky říká, že je z něj skvělé vlastně úplně všechno. A překvapivě je to pravda. Vynikající je jeho čerstvý hřbet, líčka, břišní část. Lahodné jsou jeho jikry v soli, musciame (sušený tuňák) nebo srdce, jakož i ,,bresaola” z tuňáka. Barvitý výběr pokrmů připravených z této oblíbené ryby, nás přesvědčí, že tuňák je králem nejen moří, ale i stolů. Výběrové tuňáky najdete i na našem gastroobchůdku. A pozor, čeká na vás i jeden úžasný recept


Tato uznávaná ryba je součástí středomořské gastronomické tradice, která má kořeny už v antice. Tuňák je spjat s lidskou historií, jak ostatně dokazují i graffiti, objevené v jeskyni na sicilském ostrově Levanzo. Je to jediná teplokrevná ryba, žijící ve vodě, jejíž teplota neklesne pod 10 stupňů. Nejedná se o rybu samotářskou, ale o druh, který překonává velké vzdálenosti v obrovském hejnu, vyznačujícím se velice zvláštním krychlovitým tvarem, aby nalezl v teplých mořských proudech potravu. Přesto že nejlepším časem jeho lovu je období od konce května do konce června, může se lovit vlastně během celého roku, ovšem s dodržením určitých nařízení na ochranu ohrožených druhů zvířat. 

Tato ryba z čeledi makrelovitých (Scomber scombrus) může dosáhnout až délky 3 metry a váhy 600 kg. Mezi řadou druhů tuňáka je nejvíce loveným druhem tuňák pruhovaný, jehož maso světle červené barvy je středně tučné a obecně ceněné hlavně kvůli širokému uplatnění v konzervárenském průmyslu. V Itálii je nejvíce oblíbený tuňák žlutoploutvý s velice chutným masem, které si i po tepelné úpravě zachovává svou jemně růžovou barvu. Velice vyhledávaným druhem je pak tuňák obecný, který je nejlahodnějším a nejšťavnatějším druhem, lze jej podávat i za syrova.

Na závěr slibovaný recept :) 

Špagety s masem z břišní části tuňáka
Ingredience pro 6 osob a dova přípravy: cca 30min

300g špaget | 200g masa z břišní části tuňáka | bazalka | tymián | petrželová nať | citronová kůra | čerstvá feferonka | suché bílé víno | česnek | šalotka | olivový olej extravirgine | sůl

Příprava: 
Nasekejte velice jemně stroužek česneku a šalotku. Nechte je pár minut zesklovatět v pánvi na jedné lžíci oleje a potom přidejte pokrájené na středně velké kousky maso z tuňáka, špetku soli a půl čerstvě nasekané feferonky. Následně zalijte půl skleničkou bílého vína a nechte 2-3 minuty restovat, dokud se víno nevypaří, následně po 2 minutách vypněte. Nasekejte najemno chomáček bazalky a petrželky, pár větviček tyminánu, půlku feferonky a citrónovou kůru. Uvařte špagety a slijte je, až budou na skus, přidejte je do pánve s masem z tuňáka a vše restujte po dobu 1 minuty, nakonec přidejte část nasekané aromatické směsi. Podávejte špagety ozdobené zbytkem aromatické směsi.

Výběrové tuňáky naleznete na našem eshopu !!!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie